Eastern Partnership Civil Society Forum Re-Granting Scheme 2016
Proiectul "Managementul deșeurilor în țările Parteneriatului Estic" a obţinut trofeul ca cel mai bun proiect de refinanţare în cadrul Platformei Societăţii Civile a Parteneriatului Estic, Grupul de lucru 3.
În 2016, în cadrul schemei de redistribuire CSF din cadrul Parteneriatului estic, Secretariatul a primit 59 de propuneri, din care 49 au trecut criteriul de eligibilitate. Majoritatea propunerilor eligibile au fost depuse în cadrul priorităților Grupului de Lucru 1 "Democrație, drepturile omului, bună guvernare și stabilitate", Grupul de lucru 2 "Integrarea economică și convergența cu politicile UE și Grupul de lucru 4 "Contactele între oameni ". Comitetul de selecție a decis să acorde finanțare pentru 18 proiecte. Proiectele selectate acoperă cel puțin trei țări din Parteneriatul Estic.
Premiul National Energy Globe Award 2018
Central Național de Mediu este învingătorul național al premiului Energy Globe Award pentru activitățiile realizate în cadrul proiectului „Informarea tinerilor despre schimbările climatice”, finanțat de Asociația ”EcoContact” prin prisma programului ,,Forumul cu privire la schimbările climatice în regiunea Parteneriatului Estic (CFE II)'', derulat cu suportul financiar al Uniunii Europene, Cooperării Austriece pentru Dezvoltare (CAD) și Crucea Roșie din Austria, și co-finanțat de fundația privată din SUA Ecocatalyst Foundation.
Activitățile proiectului au urmărit creşterea nivelului de informare și coştientizare a tinerei generaţii cu privire la efectele schimbărilor climatice asupra resurselor de apă din Republica Moldova şi măsurile de adaptare la acestea. Proiectul a avut în calitate de acțiuni următoarele:
- Expediția ecologică (aproximativ 9 zile) în sub-bazinul râului Răut;
- Elaborarea și colectarea unui set de materiale educaționale privind schimbările climatice și diseminarea cunoștințelor în școli din întreaga țară;
- Dezvoltarea unui număr de eco-lecții pe tema schimbărilor climatice;
- Seri interactive pe tema "Schimbarea schimbărilor climatice".
În anul 2018 au aplicat pentru premiul Energy Globe Award peste 2000 de participanți din 180 de țări. Experți de nivel înalt din comitetul de evaluare al Energy Globe au evaluat și selectat cîștigătorii naționali.
Premiul ENERGY GLOBE a fost fondat în 1999 de către pionierul austriac în energie Wolfgang Neumann și este unul dintre cele mai prestigioase premii de mediu de astăzi.
Scopul premiului este să prezinte proiecte de succes durabile pentru o audiență largă, pentru că multe dintre problemele noastre de mediu au deja soluții bune și fezabile. Pot participa proiecte care conservă și protejează resursele noastre sau care folosesc energie regenerabilă.
Din toate colțurile lumii, aproximativ 800 de proiecte și inițiative sunt depuse anual pentru a concura pentru acordarea premiului, care este prezentat ca National (country) ENERGY GLOBE Awards.